Online: 29 Witaj, zaloguj się do naszego serwisu lub zarejestruj się i załóż bloga!

Trzy świnki.

Odpowiedz
Autor Post
anielica19
anielica19

Napisany: 18.06.2010 08:21

Napiszę Wam pewną bajkę.

"Rodzeństwo świnek wędrowało po kraju szukając miejsca by się osiedlić na stałe. Gdy znaleźli odpowiednie miejsce każda ze świnek wybudowała domek pierwsza ze świnek wybudowała domek z desek i słomy, druga wybudowała domek z drzewa, a natomiast trzecia świnka wybudowała dom z kamieni i cegieł,budowała dłużej dom od swoich braci. Po pewnym czasie do okolicy, w której mieszkały świnki zjawił się wilk. Podszedł do domku najmłodszej świnki, chciał ja wybawić z jej domku, ale ona w porę z dążyła uciec do starszej świnki, gdyż jej domek runął jak domek z kart. Wilk zbliżał się do następnego domku, ale nie udało mu się zdobyć kolacji gdyż świnki uciekły do domu najstarszej świnki, i tak jak domek pierwszej ze świnek runął tak i drugi domek rozleciał się jak pierwszy. Młodsze świnki strasznie się bały, ale najstarsza ze świnek zachowała zimna krew. Wilk próbował zdmuchnąć domek, ale dom dalej stał, próbował wyważyć drzwi, ale nic z tego mu nie wyszło. Postanowił wejść przez komin, myśląc ze świnki go nie przejrzą. Ale się mylił najstarsza ze świnek rozpaliła w kominku ogień, i jak wilk wleciał przez komin, tak szybko z niego wyleciał. Po pewnym czasie świnki wybudowały jeszcze dwa domy z kamieni i cegieł. Wilk w tamtych stronach się już nie pokazywał. Morał bajki według mnie to jest taki, lepiej wybudować stabilny dom poświęcić trochę więcej czasu niż wybudować domek, który przy pierwszym podmuchu się rozsypie jak domek z kart. Im trwalszy dom tym stabilniejszy i bardziej wytrzymalszym jest"

Która według Was świnka najlepiej wyszła ze wszystkim, jaki morał z tej bajki i jak odnosicie się do tego morału?? Jest on dla Was życiowy, madry, a może beznadziejny??Bardzo ciekawi mnie Wasze zdanie!!
Post edytowany 1 razy, ostatnio 18.06.2010
Control
Control

Napisany: 19.06.2010 15:15

no comment nie masz juz o czym pisac?
anielica19
anielica19

Napisany: 19.06.2010 19:12

Control-Jeżeli nie pasuje Ci temat nie wypowidaj się. Nikt Ci nie karze!!!

Temat jest bardzo prowokujący i bardzo ciekawy, a przede wszystkim życiowy. Wystarczy pomyśleć troszkę-ruszyć głową. Taki filozoficzny!

Control
Control

Napisany: 19.06.2010 19:16

Skarbie to nie jest portal filozoficzny.
anielica19
anielica19

Napisany: 19.06.2010 19:22

Nie jestem Twoim skarbem. O ile się orientuje jest to forum. Zgadza się. A więc spójrz sobie jakie znajdują się tematy na forum, a później zawieraj głos. Jeżeli nie lubisz myśleć nie wypowiadaj się. Nie ma przymusu!! Temat powtarzam bardzo ciekawy i życiowy!
Control
Control

Napisany: 19.06.2010 19:30

O ile mi wiadomo to jest też wolny kraj i mogę pisać to co mi się podoba. Poza tym nikt nie odpisuje Ci na te życiowe tematy.
anielica19
anielica19

Napisany: 19.06.2010 19:35

Miło było. Pa.
Post edytowany 1 razy, ostatnio 19.06.2010
Control
Control

Napisany: 19.06.2010 19:39

Jasne........ ;]
rafalv
rafalv

Napisany: 19.06.2010 23:22

..A wracając do tematu :D
(Nie offtopujemy!)
Kilka dni temu swojemu 3- letniemu kuzynowi czytałem właśnie tę bajkę xD Czy może raczej baśń.
Wiele bajek ma swój morał ale jest ukryty.
Dla przykładu "Świnki trzy" nie miały nam uświadomić faktu, że domy trzeba budowac solidne. Morał jest taki, że jeżeli już coś robimy to trzeba robić to na 100%, dokładnie.. Co z tego, że zbudujemy coś jak to będzie nietrwałe?
Albo robimy coś dokładnie, albo nie robimy tego w ogóle!.

Napisz odpowiedź

Musisz być zalogowany, aby móc odpowiadać na tematy.
© 2012 LookMe.pl, wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie materiały w profilu są własnością użytkowników, którzy zaakceptowali regulamin. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczone materiały. Strona wygenerowana w 0.0327 s, cache: 2, zapytań do bazy: 3, core: 54 Agencja Reklamowa