Online: 52 Witaj, zaloguj się do naszego serwisu lub zarejestruj się i załóż bloga!

Spagetti Carbonara

Odpowiedz
Autor Post
legin
legin
Postów: 10

Napisany: 06.11.2008 01:42

swietne danie na pierwsza wspolna kolacje przyrzadzana w domu ( w restauracji wam takiej nie podadza, gwarantuje )
nie jestem dobry w pisaniu poradnikow z gory sry za literowki byki itp.
jak o czyms zapomne poprawcie mnie
porcja dla jedne osoby ( przepis stsuj max dla 4 dla wiekszej rzeszy trzeba stosowac inny przepis znacznie miej smaczny)
lecimy
2 srednie pieczary
kawalek boczku ( surowy nie mzoe byc wedzony)
szynka ( polecam poledwice sopocko mimo ze to nie szynka ;p)
zabek czosnku
biale wino ( bez znaczenia jakie do mometu kiedy zdecydujesz sie je wypic, lepiej uzyc cos co da sie pozniej sporzyc)
smietana kremowka 0,2 ml
jajko
sol pieprz ( wedle uznania)
kurna no i makaron ( spagetti ;p z swiderkami to juz nie to hihi)
makaron gotujemy do stanu aldente wyciagamy go z wody zachowujac ja, schladzamy polewamy olejem co by sie diabel nie posklejal
pieczary w plsterki
boczek w kosteczke ( nie za duza, chcemy przeciesz rozmawiac przy jedzeniu a nie rzuc kawaly miesa )
szynka tak ja wyzej ;p
patelnia na palnik
na patelnie troche masla zeby sie nie przypalily produkty ( nie ma plywac ) mozna dodac lyzeczke oleju wtedy maslo sie nie przypali
pierwszy leci boczek chwile po nim pieczarki
czekamy do mometu az puszcza wode, i dorzucamy szynke
jacko w miseczke, beltamy, dolewamy smieane, mieszamy razem , sol , pieprz
do tego co napatelni wyciskamy czosnek ( przez to urzadzenie z dziurkami )
podkrecamy gazik na max
czkamy 15 sec zeby bylo hot^^
wlewamy winsko jakies 100ml
przesun i przechyl ptelnie tak zeby plomyk na nia wszedl ( trzeba troche wprawy po to aby uzyskac to co nastepuje nizej ;p)
pali sie ( NIE PANIKUJ nie wzywaj strazy tak ma byc, zaraz zgasnie ;D )
czekamy az nam odparuje
wlewamy jajco ze smietana, zmiejszamy gazik na minmum
i teraz caly czas mieszamy nie przestajac!!!! ( wazny momet bo musiszspowrotem wsadzic makaron to tej wody co wczesniej w nim gotowales, woda msi byc goraca) nie przestawaj mieszac sosu
sos zacznie gestniec sam musisz wyczuc ten momet nie za dlugo nie za krotko ( wiem co teraz myslisz, mozesz wstawiac mi H i K ;D )
odcedzamy makaron
robimy dziurke
wlewamy sos
buala czy wuala ( jak tam kto woli)
Gotowe mozna zasiasc do stolu ubranego w swiece i kwiaty lub z kumplem przed teliwizorem ogladajac mecz i popijajac piwsko ( zart!!! nie jedz tego zkumplem moze sobie pomyslec ;p)
troche duzo napisalem ale robi sie max 7 min pomijajac gotowanie makaronu
ale warto gdyz jest to spgetti carbonara w najlepszym wydaniu ( mercedesik) w knajpach nie ma na to czasu a pozatym lepiej zrobic cos samemu

wiec smacznego ;D

ps. kuzwa wiedzialem ze o czyms zapomne
parmezan
sam zetrzyj nie kupuj sklepowego shitu w paczuszce
utarty do miseczki postaw na stole wraz z lyzeczka zeby nie tzreba bylo nakladac paluchami hahaa
teraz to juz chyba all
pozdrawiam

Post edytowany 2 razy, ostatnio 06.11.2008

Napisz odpowiedź

Musisz być zalogowany, aby móc odpowiadać na tematy.
© 2019 LookMe.pl, wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie materiały w profilu są własnością użytkowników, którzy zaakceptowali regulamin. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczone materiały. Strona wygenerowana w 0.0308 s, cache: 2, zapytań do bazy: 4, core: 54 Agencja Reklamowa